Projecten overzicht

Een selectie van onze projecten.

Groningse boerderij: tot in detail

Deze typische Groningse boerderij hebben we ingemeten met laserscanners. Dit is vertaald naar een uitgebreide 3D-tekening waarop alles tot in detail te zien is, zoals de constructie en het oude gebint (het geraamte van houten, her en der verzakte balken). Weten hoe alles erbij staat is weten wat er moest gebeuren bij de renovatie. Dat is zeer goed gelukt

Woonvilla Praediniussingel, Chique In Het Kwadraat

De verschillende chique appartementen zijn het resultaat van 3D-meetwerk en maatwerk waarbij de wensen van de toekomstige bewoners als basis zijn genomen. De appartementen zijn dusdanig ontworpen dat de originele kwaliteiten van het pand zoals de hoge verdiepingshoogtes, hoge ramen en balkons optimaal zijn benut en in ere zijn hersteld.

MR. Mofongo uitgebreid

Deze overbekende horecagelegenheid in Groningen had meer ruimte voor de gasten nodig. Er kwam meer oppervlakte met een nieuwe, in Italië ontworpen en gemaakte, pui. Door de bestaande constructie tot in detail in te meten en een 3D-model te maken wist de Italiaanse leverancier exact wat er gemaakt moest worden en paste de pui perfect. Oud en nieuw in volmaakte symbiose.

Oud kantoor wordt woonblok

Hoe maak je van een oud kantoor een mooi woonblok met appartementen? Het kantoor werd eerst digitaal ingemeten. Daarna werd er een staalconstructie ontworpen om maximale stevigheid te bieden voor de uitbreiding met appartementen bovenop het gebouw. Hergebruik in optima forma.

Drukkerij wordt brouwerij

Bij stadsbrouwerij Martinus ging het om een forse verbouwing van een monumentaal pand dat voorheen als drukkerij in gebruik was. Vanaf elke verdieping is een blik omhoog of omlaag te werpen op het brouwproces: de moutlift, het indrukwekkende leidingwerk en de metershoge roestvrijstalen brouw- en opslagketels. Een gebouw met industrieel, minimalistisch en indrukwekkend karakter.

Beter beheer provinciehuis Groningen

Alle gevels van het provinciehuis zijn zorgvuldig ingescand en uitgetekend. Door het hoge detailniveau kon een gebouwbeheermodel worden gemaakt. Alle oppervlaktes van glas, verfwerk en steen zijn bekend. Zo kunnen externe partijen gerichte offertes uitbrengen, kan onderhoud aan het gebouw goed gepland en uitgevoerd worden en blijft een iconisch gebouw in goede conditie.

Nieuwe bestemming hotel Braams

Eerst is het hele gebouw door 3DLAB zeer nauwkeurig ingescand en gedetailleerd uitgetekend. Daarna konden nieuwe plannen voor woningen en horeca worden ontwikkeld. Momenteel zijn er plannen om er seniorenwoningen te realiseren. Wat de toekomst ook gaat brengen: de scans en tekeningen van de huidige situatie vormen hiervoor een stevig fundament.

Versterking kerk in Appingedam

Vanwege aardbevings- en onderhoudsproblematiek kregen we de opdracht van een ingenieursbureau om de monumentale Molukse kerk in Appingedam in te meten en in kaart te brengen. De noodzakelijke versterking was complexer dan gedacht. De fundering werd versterkt met extra betonpalen, het dak kreeg nieuwe spanten en er werd een steviger vloer gelegd. De kerk is klaar voor de toekomst!

Versterking klassieke woonboerderij

Ook deze fraaie klassieke woonboerderij in Oost-Groningen had te lijden onder de aardbevingen. Het woonhuis is door ons tot in detail ingemeten waarbij er een zogenaamde nulmeting is gedaan, de allerbeste basis voor gerichte versterking en renovatie.

80 woningen in voormalige school

Een voormalig schoolgebouw aan de Flintstraat in Emmen van maar liefst 3.000 vierkante meter is nauwkeurig door ons ingemeten en uitgetekend. Hiermee kon de architect, ons eigen pdb|design, voor de projectontwikkelaar aan de slag die er 80 jongerenwoningen wil gaan realiseren.

Luxe appartementen in voormalig postkantoor Coevorden

Het voormalige postkantoor in de oude vestingstad Coevorden is een statig en markant rijksmonument met een tijdloze uitstraling. Voor de projectontwikkelaar en zijn architectenbureau (ROOM+SCHAFFER) hebben we de bestaande situatie grondig in kaart gebracht. Hiermee kon de architect aan de slag om de luxe appartementen te ontwerpen.

Binnenplaats montessorischool overkapt

Een montessorischool in Groningen had meer ruimte nodig. Het overkappen van de binnenplaats met een glazen kap was hiervoor de beste optie. Dat kwam natuurlijk heel precies. Je moet exact meten en weten waar je qua ruimte aan toe bent. Dat is zeer goed gelukt en heeft inmiddels tot diverse vervolgopdrachten van de aannemer geleid.

Bim Model Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg in Slochteren is een prachtig en belangrijk historisch gebouw. De Borg was toe aan een grondige renovatie. Dit vroeg om een zo goed mogelijke weergave van de huidige situatie. Met onze 3D-scanapparatuur is alles volledig digitaal in kaart gebracht. Als belangrijke basis voor renovatie, restauratie en toekomstig beheer en behoud.

Renovatie Hampshire Hotel

De meeste mensen kennen het Hampshire hotel wel als blikvanger aan de A28 in Groningen. De begane grond moest worden aangepakt. Het ging onder meer om het vernieuwen van het restaurant en het zwembad. Er waren alleen geen goede tekeningen beschikbaar. Daarom heeft 3DLAB een nulmeting gedaan en een 3D-model gemaakt van de bestaande toestand. Zo kon men gericht aan de slag

Restauratie molen ‘De Hoop’ Kropswolde

Molens behoren tot de meest herkenbare bouwwerken van Nederland. Molen ‘De Hoop’, van het type grondzeiler gebouwd in 1923, was toe aan een grondige restauratie. Met een uitgebreide 3Dscan werd de gehele molen, van buiten door ons in kaart gebracht. De restauratie zorgde voor behoud van de molen die al jarenlang ambachtelijk consumptiemeel produceert.

Renovatie en uitbreiding, Coevorden

Scannen, ontwerpen en herontwikkeling

Praediniussingel

Scan to BIM Praediniussingel

Damsterdiep Groningen

Damsterdiep, uitbreiding met dakopbouw