Case

Damsterdiep Groningen

Opdrachtomschrijving Damsterdiep, uitbreiding met dakopbouw
Het verhaal

De opdracht aan de architect was geen geringe: een compleet nieuwe dakopbouw plaatsen, met een zware, ingewikkelde staalconstructie, bovenop een 100 jaar oud monument. 3DLAB leverde de basis: alle kennis, alle meetgegevens die nodig zijn om dit project in goede banen te leiden.

Het begint met nauwkeurig digitaal laserscannen. Uitkomst: een puntenwolk of pointcloud van miljoenen meetgegevens. De pointcloud wordt vervolgens gebruikt om een Building Information Model (BIM) te maken. Alles is in kaart gebracht: dakdoorvoeringen, deuropeningen, dragende constructie, vloeroppervlaktes etc.

Zo’n BIM is veel meer dan een nauwkeurige visualisatie. Tijdens het hele proces is het BIM-model een interactieve ‘werktekening’, die beschikbaar is voor alle betrokken partijen.

Damsterdiep Pointcloud

Pointcloud Damsterdiep

Zo ziet een pointcloud van een laserscanner er uit. Deze scan vormt de ‘as built’ informatie voor het uiteindelijke BIM-model.

BIM model Damsterdiep

Dit is een weergave van het BIM-model dat getekend is op basis van de pointcloud. Dit model laat de bestaand situatie zien, voor de aanpassing.

BIM model Damsterdiep

BIM Model met nieuw ontwerp

Dit is een verder uitgewerkt BIM model, gemaakt op basis van de 3D scan. Op de afbeelding is een doorsnede te zien van de bovenste etage.Voor de oplettende kijker valt het op dat dit BIM model ook al de aanpassing op de bestaande dakconstructie laat zien.

Render van BIM Model

Een close-up van het BIM Model